GÖTÜRÜ GİDER

30 okunma Ocak 2021

Vergilerin doğru hesaplanabilmesi açısından, ihracat ağırlıklı çalışan firmalarımızın belgelendiremedikleri yurtdışı komisyon, pazara giriş, müşteri ziyaretlerindeki yapılan giderlerin tam karşılamasa da Götürü Gider hesaplayarak kazançlarının doğru hesaplanmasına katkı sağlayacak bir uygulamadır. 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun İndirilecek Giderler bölümü Madde 40/1. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler; (İhracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, bu bentte yazılı giderlere ilaveten bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hâsılatın binde beşini aşmamak şartıyla yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri de indirebilirler.) 

194 seri no’lu GVK tebliğinin 5’nci bölümünde ise “Götürü gider hesaplanabilmesi için harcamanın yapılmış ve işletmenin malvarlığında bir azalma meydana gelmiş olması gerekir.” açıklamasına yer verilmiştir

Madde de belirtildiği üzere uygulamayı İhracat, Yurt dışında inşaat, Yurt dışında onarma, Yurt dışında montaj ve teknik hizmetler, Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilirler. İhracatın CF veya CIF olarak teslimlerinde ise bu teslim şartlarına bakılmaksızın G.Ç.B’de yer alan FOB değer üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

Bu faaliyetlerden elde edilen hasılatın binde beşi (0,005) olarak hesaplanarak Satış ve Pazarlama Giderleri hesaplarımıza kayıt yapılabilmektedir.  İntaç tarihi ile dövizin yurt içine getirilme tarihi arasındaki kur farkları Götürü Gider de dikkate alınamayacaktır.

Döviz olarak elde edilen ihracat bedelleri Türk Lirası karşılığının tespitinde Gümrük Çıkış Beyannamelerinin intaç tarihindeki T.C Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilen döviz alış kurları üzerinden hesaplara alınması gerektiğinden Götürü Gider kayıtları içinde aynı tarihteki kur geçerli olmaktadır.

Dönemsellik ilkesi gereği yıl içinde yapılan ihracatlar için Götürü Gider hesaplanarak 2020 yıl sonunda kayda alınması istenir ise kayıtlar her ne kadar yıl sonunda yapılsa da ihracatın gerçekleştiği tarih ve bu tarihteki T.C. Merkez Bankası Döviz Alış kuru ile Türk Lirasına çevrilmeli ve kayıtlara alınmalıdır.

İhracatçılarımızın mevzuatta belirtilen bu giderden yararlanması için gerekli kayıt düzenini sağlaması yerinde ve firmasına faydası olacaktır.