Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ülkemizde uygulanan yatırım desteklerini; genel teşvik, bölgesel teşvik, öncelikli sektör teşvikleri ve stratejik teşvikler olarak 4 ana başlıkta düzenlemiştir. Ülkemizin 81 ili gelişmişlik bakımından 6 bölgeye ayrılmıştır.
Hatay yöresi genel teşvikler açısından 4. Bölge teşvikleri adı altında desteklerden yararlandırılmaktadır. 6 Şubat depremi sonrası ise 11 deprem iline mahsus çıkarılan Cazibe Merkezi adı altında 6. Bölge destek unsurlarına tanınmış olan teşviklerden yararlandırılmaya başlanmıştır. Hatay ve 10 deprem ilinde yapılacak yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlandırılma süresi 31 Aralık 2024 tarihinde sona ermektedir.
Lisanslı depoculuk sektörünün diğer iş kollarına göre öncelikli sektör kategorisinde değerlendirildiğini belirtmek yerinde olacaktır. Bu iş kolunda yatırım yapacak olan Hataylı girişimciler 31 Aralık 2024 tarihine kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yatırım teşvik başvurusu yapmaları halinde 6. Bölge, bu tarihten sonra yapmaları halinde 5. Bölge teşviklerinden yararlanacaklardır.
Lisanslı depoculuk projeleri için yatırım dönemi teşviki izinleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Ortalama büyüklükteki lisanslı depoculuğun maliyeti 2,5 milyon $ civarında bulunmaktadır.
Girişimcilerimizin Tarım Bakanlığımızdan alacağı yatırım belgesi ile projeleri için Sanayi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak alacakları YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ile gerçekleştirecekleri lisanslı depoculuk faaliyetleri, öncelikli sektör veya cazibe merkezi programına dahil olabilecek, 5 veya 6. bölge devlet desteklerinden yararlanacaktır.
6. Bölge devlet destekleri kredilere faiz veya kâr payı desteği, Katma Değer Vergisi muafiyeti, İstihdam destekleri (Sigorta primi işveren hissesi ve işçi hissesi muafiyeti), Gümrük muafiyeti, Yatırım indirimi desteği, gelir ve kurumlar vergisi muafiyetleri, Bedelsiz Arsa desteği ve Enerji desteğinden oluşmaktadır.
31 Aralık 2024 sonrasında lisanslı depoculuk yatırımları için başvuru yaparak teşvik belgesi alacak girişimcilerimiz 5. Bölge desteklerinden yararlanacaktır. Bu destekler arsa, enerji ve katma değer vergisi muafiyetleri dışında yukarıdaki sayılmış olan desteklerden yararlanabilecektir.
Yatırımın organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilmesi durumunda faiz destekleri ve istihdam desteklerindeki oranlar OSB dışındakilere göre daha yüksek seviyede olacaktır. Örneğin sigorta primi işveren ve işçi paylarındaki 10 yıllık süre 12 yıla çıkarılmakta, faiz ve enerji desteklerindeki oranlar biraz daha yüksek seviyede olmaktadır.
Lisanlı depoculuk sektöründe faaliyet gösterecek firmaların yatırım projelerinin finansmanını kalkınma ve yatırım bankalarımızın yanında en büyük desteğin Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası tarafından verilmekte olduğunu belirtmek yerinde olacaktır.
Finans kurumları genellikle projeleri gerçekleştirecek olan girişimcilerimizin yatırımlara tahsis edecekleri öz kaynak katkı oranlarına ve projenin fon yaratma gücüne önem vermektedirler. Genellikle projelerin finansmanında % 30 öz kaynak katkısı sağlanabilmesi önemli bankacılık kriterlerindendir. Girişimcilerimizin öz kaynak sağlama oranına göre % 70’e kadar orta ve uzun süreli yatırım kredisi sağlamalarının mümkün olacağını belirtmek gerekmektedir.